Miksi koodaus on hauskaa!

Sanoin Kodareiden Marika-opelle eilen puhelimessa kirjoittavani tänään aiheesta miksi koodaus on hauskaa ja kyselin olisiko hänellä jotain jotain hyviä pointteja jaettavaksi. “No mutta sehän on ihan kamalaa!” perään huutonaurua… “Kerran päivässä ehkä viiden minuutin onnistumisen hetki ja sitten taas yhtä tuskaa” lisää huutonaurua… “Mutta onhan se niin koukuttavaa!”

Marika reenailee parhaillaan web-koodausta, joka ei tottavie ole helppoa, silloin kun sitä tehdään ammattimaisesti.

Koodauksen hauskuus perustuukin sen vaikeuteen ja nuo Marikan mainitsevat onnistumisen kokemukset ovat sellaisia, että tekisi mieli poksauttaa tuubillinen konfettia ilmaan ja tanssia voitontanssi. Koukuttavuus taas tulee siitä, että tiedät, että se mitä haluaisit saada toimimaan on mahdollista, mutta et vielä tiedä miten, vaikka olet varma, että kun vaan tarpeeksi mietit, ratkaisu löytyy. Ja sitten kun se löytyy, sinusta tuntuu sen vähintään viisi minuuttia, että olet maailman onnellisin ja viisain ihminen.

Koodaaminen on äärimmäistä aivojumppaa ja kun pääsee flow-tilaan, ei näe eikä kuule mitään. Koodarina poraan aivojeni  syövereihin tapahtumaketjuja eli algoritmeja samalla kun kirjoitan sitä koodina muistiin. Jos annan jonkin keskeyttää kesken tapahtumaketjujen miettimisen, koko komeus possahtaa poikittaisina bitteinä ilmaan ja joudun aloittamaan ajatusketjun alusta. Mutta jos olen saanut kirjoitettua ajatukseni jo koodina muistiin ja se vielä toimii haluamallani tavalla, algoritmi on siinä, voin tanssia voitontanssin ja pitää hetken euforisen tauon. Tämän jälkeen siirryn miettimään seuraavaa pähkinää, koska eihän pelissäni, web-työkalussani tai mitä nyt olenkaan tekemässä, vielä toimi moni muu asia.

Mutta sitten kun kaikki toimii, koko komeus on valmis ja tiedän sen olevan noiden lukuisten puristusten yhteistuotos, minulla on super hauskaa ja olen vähintään itse todella tyytyväinen lopputulokseen. Tyytyväinen, kunnes joku testaa tuotostani vähän uudella tavalla, löytää virheen ja pääsen virheenkorjauspuuhiin. Sekin on toki kovin koukuttavaa ja saatankin herätä keskellä yötä (jos olen malttanut mennä nukkumaan) tietäen millä koodirivillä virhe sijaitsee. Silloin tunnen omaavani vähintäänkin supervoimia.

Kuulostaa hauskalta, eikö? Eli ei muuta kuin tietokone syliin ja koodaamaan!

 

Ennen kuin koodauksen hauskuuteen pääsee täysillä käsiksi, sekä lapsi- että aikuiskoodaajan pitää kuitenkin opetella ohjelmoinnissa tarvittavat perusrakenteet ja ohjelmointiympäristöjen toimintalogiikka, jotta koodausideansa pystyy kirjoittamaan algoritmeina ja koodinsa pystyy suorittamaan ja testaamaan. Tähän vaiheeseen suosittelen kaikille koodauksesta kiinnostuneille sekä lapsille että aikuisille koodauskurssia tai koodausta osaavan kaverin tukea, jotta tulevana koodarina opit näkemään metsän puilta eli pääset toteuttamaan koodausideoitasi, etkä väsy heti alkumetreillä miettimään, miten jokainen pikku perusjuttu toimii.

Ohjelmoinnin perusrakenteita ja helppoja algoritmeja pystyy nykyään opiskelemaan aikuisten oikeasti pelkästään hauskasti ja helposti lapsille ja nuorille suunnitelluissa visuaalisissa opetusympäristöissä kuten code.org ja Scratch ja kirjoitettaviakin ohjelmointikieliä kuten Python ja JavaScript CodeCombat, Codesters ja code.org app lab -ympäristöissä. Näissä ympäristöissä yllä kuvailemaani koodauksen hauskuuteen pääsee nopeasti käsiksi ja lupaan, että kaikkien sekä lasten että aikuisten tekee mieli tanssia vähän voitontanssia siinä kohtaa, kun Ice Agen orava saavuttaa pähkinän tai saat ensimmäisen Scratch-pelisi valmiiksi.

Tie kokeneeksi, monimutkaisia järjestelmiä koodaavaksi koodariksi vie vuosikausia, mutta jos koodauspähkinöiden ratkomisesta nauttii, on matka hauska ja antoisa. Ja kun alkaa jo suht hyvin osata, saattaa omilla koodeillaan alkaa tienatakin tai harrastuneisuuden voi kääntää ihan kivatuloiseksi ammatiksi.

Meiltä Kodareilta ei valmistu suoraan ammattikoodaajia, mutta jos haluat kokeilla koodausta, niin tuohon alkuvaiheeseen tarjoamme sekä lapsille että aikuisille matalan kynnyksen hauskoja tasokursseja. Käymme niillä läpi useita eri ohjelmointiympäristöjä ja -kieliä, joiden parissa kurssilaistemme on helpompaa jatkaa koodauksen itseopiskelua.

Tasokurssimme Helsingissä, Tampereella ja Hämeenlinnassa alkavat pyörimään maanantaina 27.8.2018.

Opettajille suunnatut Opeta koodausta -webinaarit, jotka sopivat hyvin myös koodauksen alkeista kiinnostuneille aikuisille ja yli 15-vuotiaille nuorille, pyörähtävät käyntiin 1.10.2018

Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme myös räätälöityjä koodauskursseja ja -työpajoja sekä aikuisille, että lapsille.

 

Jos kiinnostuit aiheesta tai sinulla on kursseistamme kysyttävää niin ota yhteyttä, juttelen mielelläni lempiaiheestani lisää.

Suvi Syrjäläinen

kodarit@kodarit.fi

0408034625

 

Miksi koodaus on hauskaa!